Terugkijken
Het Leerhuis, dat in 2008 begon, had tot doel om via regelmatige ontmoetingen met mensen het geloofsleven te vernieuwen. We, aldus de aankondiging, wilden elkaar inspireren en hoop en verwachtingen uitwisselen. Dat doel is zeker gehaald. Het leerhuis heeft zeker aan een behoefte voldaan. Maar de deelnamegroep en de organisatorengroep zijn erg klein geworden. En daarom is besloten om het Leerhuis te beëindigen.
Pater Teun Bakels S.J. had een groot aandeel in de totstandkoming van het Leerhuis. Hij bracht de grote Statenbijbel uit 1787 van pater Loed Loosen mee. Steevast lag de bijbel open bij de tekst uit Jesaja 11, vers 1-9. Dit visioen van vrede ging mee bij elke bijeenkomst, ook buiten de stad. Zo ook het lijflied ‘Die mij droeg op adelaarsvleugels’.
Zaterdagochtend
Vandaag was Ben Frie S.J. uit Amsterdam uitgenodigd om de laatste bijeenkomst in de Emmaüskerk te leiden. Hij vertelde dat hij veel met liturgie bezig was en dat God voor hem een mysterie blijft. Het werd een dag waarin iedereen aan het woord kwam. De pater begon met de vraag of de 22 deelnemers één woord konden bedenken voor hun geloofsontwikkeling van de laatste 15 jaar. We werden uitgenodigd om dat op een blanco kaart te schrijven. Bij mij kwam ‘Goed Doen’ bovendrijven. Gebaseerd op bijbelverhalen uit het OT en NT ontwikkelde ik een geloofsleven dat het goede wil voor de medemens. Alle antwoorden en nadere uitleg van de deelnemers ordende de pater naar: traditie, een openstaan voor God en de voortzetting van geloof.
Zaterdagmiddag
Na de pauze werd ons gevraagd om te vertellen wat deze ochtend met je gedaan heeft. Iedereen mocht ook daar weer één woord voor bedenken. Ik bracht naar voren, dat iedereen de nodige strubbelingen of moeilijkheden in zijn of haar leven heeft gehad en daar een antwoord op moest zien te vinden en gevonden heeft. Na de nodige uitleg van iedereen, werden we verzocht om naar de toekomst te kijken zonder Leerhuis. De meeste antwoorden waren positief bijv. ‘er komt wel weer wat op mijn levenspad’ of ‘een nieuw leerhuis zoeken’. Er zijn bijeenkomsten van het studentenpastoraat van de stad Groningen in de Martinikerk en in het Stadsklooster.
Het was een mooie en inspirerende bijeenkomst, waarin een warm gevoel naar elkaar ontstond. We sloten af met een vesper en zongen liederen o.l.v. Eddy Mul. Met daarna een feestelijk afscheid met een hapje en een drankje.
Ineke Siersema