Maart 2017

Geachte lezer, hier voor U ligt het jaarbericht van het Leerhuis over 2016.
U kunt kennisnemen van de uitgevoerde activiteiten in Groningen op het gebied van bezinning en vorming.
Op deze website kunt u meer te weten komen over het ontstaan, de organisatie en de werkwijze van het Leerhuis en hier zijn ook de activiteiten en cursussen in het komende seizoen te vinden.

In 2016 zijn er weer veel mensen de cursussen en bezinningsdagen komen bezoeken. Nu in 2017 worden er weer verschillende activiteiten georganiseerd. Elke keer weer horen we van mensen dat ze bereid zijn meer te weten over hun geloofsleven, de Bijbel, over teksten van mystici en anderen en er met elkaar over in gesprek willen gaan. En dat geeft ons een stimulans om op deze weg door te gaan. Veel dank zijn wij verschuldigd aan al die mensen die zich belangeloos inzetten voor het Leerhuis. Speciaal wil ik hier noemen pater Teun Bakels die half december naar Nijmegen is verhuisd. Ik wil U graag uitnodigen om een bezinningsprogramma of bezinningsdag mee te maken.

Met vriendelijke groeten,
namens het bestuur:
Jan Jurrius, voorzitter.


ACTIVITEITEN in het voorjaar

- ETTY HILLESUM -

Bezinning over haar teksten.

We kregen eerst informatie over haar leven: Etty Hillesum
is in 1914 in een Joods gezin geboren, heeft van 1918-1924 in Winschoten gewoond en is via Westerbork (1942) in 1943 in Auschwitz omgekomen. Tijdens de oorlogsjaren heeft zij een dagboek bijgehouden.
Daaruit lazen we en bespraken we de teksten en zochten naar sporen van het innerlijk groeiproces van Etty Hillesum. In het gesprek legden we de verbinding tussen de betekenis van haar tekst en ons eigen leven, om te zoeken of haar teksten betekenis kunnen hebben voor óns leven.

Een keuze uit haar werk is pas uitgegeven begin jaren tachtig in "Het verstoorde leven, Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943".
Enkele jaren later zijn al haar dagboekteksten uitgegeven:
"Etty de Nagelaten Geschriften van Etty Hillesum 1941-1943",
Ook haar brieven uit Westerbork zijn in de "Nagelaten Geschriften" opgenomen.

Begeleider: Agnes de Vries, theoloog.
Data: 9 februari 2016
23 februari 2016
12 april 2016
Plaats: Oude Pekela
Aantal deelnemers: 11
- LAUDATO SI -

Bezinningsbijeenkomsten over de encycliek "Laudato Si" van paus Franciscus.

Deze encycliek is in 2015 verschenen. De titel betekent: "Geprezen zijt Gij" en is genomen uit het Zonnelied van Franciscus van Assisi. De ondertitel van de encycliek luidt: "om de zorg van ons gemeenschappelijk huis".
De encycliek raakt rechtstreeks aan ons mens-zijn hier en nu en aan ons christen-zijn. Hoe gaan wij om met Gods schepping – de aarde – en met Gods schepselen – onze medemens?
We hebben delen uit de encycliek gelezen, zijn 'revolutie van de tederheid' als antwoord op de aantasting van de aarde besproken, hierover nagedacht en zijn hierover in gesprek gegaan.

Begeleider: Pastor Nellie Sluis
Data: 9 februari 2016
16 februari 2016
23 februari 2016
Plaats: Uithuizen
Aantal deelnemers: 9

- BEZINNINGSDAG 'Op weg naar Pasen' -

Lijden in de ogen van Teresa.

Op deze studiedag verdiepten we ons in de wijze waarop de 16-eeuwse mystica H. Teresa van Avilon het lijden ervaart en beschrijft. Wij vieren in 2015 haar 500ste geboortejaar.
Chris Fictoor schreef in opdracht van de Karmel Ordes een lied voor dit eeuwfeest.
We hebben enkele liederen ingestudeerd en we sloten de inspirerende dag af met een vesper.

Inleider: Chris Fictoor, dirigent/componist
Plaats: Emmaüskerk in Groningen
Datum: 19 maart 2016
Aantal deelnemers: 26

- SCHEPPING -

Bezinningsdag

Wat betekent SCHEPPING voor ons, in 2016?
We lieten ons inspireren door het scheppingsverhaal uit Genesis.
Paus Franciscus heeft in 2015 de milieu-encycliek "Laudato Si" gepubliceerd. Dit geschrift roept de mens op om de huidige toestand in de wereld onder ogen te zien. Om te onderzoeken waar het verkeerd gaat en om te ontdekken hoe wij als beeld van God onze verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Wij lazen teksten hieruit, luisterden naar de uitleg en gingen met elkaar in gesprek. We zochten naar onze mogelijkheden en naar waar wij elkaar nodig hebben.

Begeleider: Agnes de Vries, theoloog.
Datum: 28 mei 2016
Plaats: Uithuizen.
Aantal deelnemers: 8

ACTIVITEITEN in het najaar

- DE BERGREDE –

Een oude bijbeltekst opnieuw in het licht

Gedurende 3 avonden hebben we ons bezighouden met 'De Bergrede' door Mattheüs. Het gaat in deze rede over regels voor het samenleven van mensen én hoe die regels vervolgens moeten worden omgezet in concreet gedrag.
In de drie avonden kwamen o.m. aan de orde:
- de wereld waarin de Bergrede geworteld is
- de opbouw van de tekst
- het lezen van de bijbeltekst en het samen ontdekken en bespreken van de actualiteit van Jezus' woorden – wat betekenen ze voor ons hier en nu?

Begeleider: Wil van den Broek
Data: 25 oktober 2016
8 november 2016
22 november 2016
Plaats: Stadskanaal
Aantal deelnemers: 11

- BEZINNINGSDAG 'Op weg naar Kerstmis' -

De ster achterna: oude dromen – nieuw leven

Ieder jaar weer opnieuw kerstmis vieren, ieder jaar dezelfde gebruiken en rituelen.
Deze dag hebben we samen gezocht naar (kerst)licht aan de hemel, naar de stip aan de horizon, naar onze 'drive' voor de toekomst. De ster zal daarbij als centraal symbool worden gebruikt. In de bijbel wordt een ster vaak gezien als een teken van God, een symbool van toekomstige bevrijding. Sterren hebben te maken met heil en zegen van Godswege, ze stralen licht uit om de juiste weg te vinden.

Onze eerste inspiratie haalden we uit het bekende verhaal van de Drie Wijzen zoals we dat kunnen lezen aan het begin van het Mattheüs evangelie. Wat bezielde deze mannen om op weg te gaan, waar geloofden ze in, waar vertrouwden ze op? In hun voetspoor gingen wij deze dag op zoek naar onze eigen verlangens en dromen – waar mogen/durven wij (nog) op hopen en waarmee worden we geconfronteerd, wat komen we tegen op onze weg? Met oude én nieuwe verhalen, met beelden en muziek gaan we samen 'de ster achterna' – op weg naar Kerstmis.

Inleider: Wil van den Broek.
Datum: 26 november 2016
Plaats: Emmaüskerk in Groningen.
Aantal deelnemers: 26

PUBLICITEIT EN WERVING

Niet alleen met ons uitgebreid e-mailadressenbestand maar ook met folders, die we verspreiden in kerken (R.K. en PKN)
bibliotheken en tijdens onze bijeenkomsten willen we mensen informeren over de activiteiten van het Leerhuis.
Ook op de website www.leerhuis-stad-en-ommelanden.nl
nemen we de programma's en activiteiten op, die in de komende tijd actueel zijn.

Klankbordgroep en bestuur
De organisatie van de cursussen en de bezinningsdagen wordt geregeld door de klankbordgroep. Daarvoor komen zij 4 á 5 keer per jaar bij elkaar om een en ander met elkaar af te spreken, zalen te regelen e.d. Ook heel belangrijk om de inleiders en cursusbegeleiders te vragen om de dag of cursus te verzorgen.
Het bestuur regelt vooral de financiële zaken en heeft 2 keer per jaar overleg met de klankbordgroep.

Leerhuisdag
Op 18 juni hebben bestuur en klankbordgroep met elkaar gesproken over een aantal organisatorische zaken. Dat gesprek vond plaats op de boerderij bij Jan Jurrius in Blijham. We hebben met elkaar gesproken over datgene waar we nu voor staan, de doelstelling, eventueel uitbreiding van ons aanbod en aktuele thema's. We hebben ook gesproken over de invulling van goede inleiders, vrijwilligers voor klankbordgroep en kontakten met de regio.
Natuurlijk hebben we het nuttige met het aangename verenigd (wandelen en lekker eten).

FINANCIËN

De financiële situatie van het leerhuis blijft ook in het jaar 2016 goed, maar de uitgaven zijn iets gestegen t.o.v. 2015. De uitgaven van honoraria en reiskosten voor de begeleiders van de activiteiten of de docenten van de cursussen werden weer gesubsidieerd door de Stichting Pastorale Zorg volgens de regeling van arbeidsvoorwaarden voor functionarissen in de R.K.-kerk.

Andere uitgaven zoals opbouw en onderhoud van de website, publiciteit, vergaderkosten en reiskosten voor de vrijwilligers, konden gedaan worden door de subsidie van de Dominicanen. Het bestuur en de medewerkers van het Leerhuis Stad en Ommelanden zijn dankbaar dat ook dit jaar weer zo soepel financiële ondersteuning werd gegeven. Dit versterkt ook de motivatie van de medewerkers die op vrijwillige basis zich inzetten voor het Leerhuis. Ook in 2017 kunnen we weer rekenen op de steun via subsidie van de genoemde instanties.

De zaalhuur voor de activiteiten kon betaald worden door de eigen bijdrage van de deelnemers van € 5,- per dagdeel. Deze eigen bijdrage werd niet verhoogd. De deelnemers betaalden zelf hun koffie of thee.

De financiële situatie kon ook in 2016 gunstig blijven doordat veel werkzaamheden op vrijwillige basis gedaan werden. Hiervoor zijn wij als bestuur zeer dankbaar. Ten slotte willen wij als bestuur in dit Jaarbericht iedereen bedanken voor haar/zijn inzet voor het Leerhuis Stad en Ommelanden.