Maart 2018

Geachte lezer,
Hier voor U ligt het jaarbericht van het Leerhuis over 2017.

Opnieuw hebben de leden van de klankbordgroep van het Leerhuis kans gezien om een mooi programma van bezinningsdagen, cursussen en thema avonden te organiseren. Op deze website kunt u meer te weten komen over het ontstaan, de organisatie en de werkwijze van het Leerhuis en daar zijn ook de activiteiten en cursussen in het komende seizoen te vinden.

Elke keer weer horen we van mensen dat ze bereid zijn meer te weten over hun geloofsleven, de Bijbel, over teksten van mystici en anderen en er met elkaar over in gesprek gaan. Veel dank zijn wij verschuldigd aan al die mensen die zich belangeloos inzetten voor het Leerhuis. Ik wil U graag uitnodigen om een bezinningsdag of een cursus mee te maken.

Met vriendelijke groeten,

Jan Jurrius, voorzitter
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OVERZICHT AKTIVITEITEN

LAUDATO SI

Bezinningsbijeenkomsten over de encycliek "Laudato si" van paus Franciscus.
Deze encycliek is in 2015 verschenen. De titel betekent: "Geprezen zijt Gij" en is genomen uit het Zonnelied van Franciscus van Assisi. De ondertitel van de encycliek luidt: "om de zorg van ons gemeenschappelijk huis". Paus Franciscus laat hier de samenhang zien tussen mens en aarde, tussen duurzaamheid en gerechtigheid, tussen ecologie en spiritualiteit, vanuit een diep geloof in God als Schepper.
De encycliek raakt rechtstreeks aan ons mens-zijn hier en nu en aan ons christen-zijn. Hoe gaan wij om met Gods schepping – de aarde – en met Gods schepselen – onze medemens? We zullen delen uit de encycliek lezen, zijn"revolutie van de tederheid" als antwoord op de aantasting van de aarde bespreken, hierover nadenken en in gesprek gaan.

Begeleider: Pastor Nellie Sluis (Liudgerparochie Noord Groningen)
Data: dinsdag 14 februari 2017
dinsdag 28 februari 2017
dinsdag 7 maart 2017
Tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: Sappemeer
Aantal personen: 7

BEZINNINGSDAG: OP WEG NAAR PASEN

Op deze studiedag lieten we ons inspireren door leven, teksten en muziek van Hildegard von Bingen. In de ochtend staan we stil bij haar visie op en ervaring met spiritualiteit en mystiek.
In de middag verdiepen we ons in haar muziek. We beluisteren een van haar composities en Chris Fictoor legt de tekst en muziek uit van het lied dat hij recent heeft geschreven voor de nieuwe Hildegard Parochie. De dag eindigt traditiegetrouw met een Vesperviering.

Chris Fictoor
Is componist, dirigent, muziekpedagoog en kerkmusicus. Hij was onder meer directeur van het Prins Claus Conservatorium Groningen en bestuurder van beleidsinstellingen op het terrein van Hoger Onderwijs en van Cultuur. Vanuit de stichting Chris Fictoor Foundation verzorgt hij lezingen, trainingen en coaching, vooral over de verbinding tussen muziek en spiritualiteit.

Plaats : Emmaüskerk, Ra 4 in Groningen (Lewenborg)
Datum : zaterdag 8 april 2017
Aantal personen: 29

GODSDIENST ALS VERSTRIKKING EN ONTKNOPING

Bezinningsdag op zaterdag 8 juli 2017 in Uithuizen

Onze levensopdracht lijkt zo simpel. Liefhebben. Maar is dit niet een onmogelijke opdracht?
Want als ik niet liefheb kan ik mezelf daar niet toe dwingen. Erger nog: hoe groter de dwang hoe onmogelijker de taak. Dat geldt trouwens voor zoveel belangrijke dingen in het leven: voor geloof, vertrouwen, creativiteit, geluk, kortom voor alles dat alleen echt is als het spontaan gebeurt. Dan werkt "moeten" averechts. Hoe meer we moeten, hoe minder we kunnen.
Godsdiensten houden ons het moeten voor. En we kunnen ze geen ongelijk geven. We moeten toch een goed mens worden, gelukkig worden, onze bestemming zoeken of hoe je het maar wilt zeggen? Wat Godsdienst als een "moeten" onder woorden brengt beantwoordt aan een diep verlangen in ons zelf. En toch "werkt" dit moeten niet. We raken erin verstrikt. Tegelijk worden in godsdiensten uitwegen uit deze verstrikking gezocht en gevonden. Jezus vond een weg, Paulus heeft van zijn bevrijding uit de verstrikking van de godsdienst het hoofdthema van zijn brieven gemaakt.
(Jus van Es schreef een boek over dit thema: "Weg uit het moeten".)

Begeleider: ds. Just van Es, godsdienstfilosoof en emeritus predikant
Datum: zaterdag 8 juli 2017
Plaats: Doopsgezinde kerk, Mennonietenkerkstraat 12, 9981BB Uithuizen.
Aantal personen: 13

EEN INSPIRERENDE ZOEKTOCHT NAAR DE BARMHARIGE VADER

Wie doet mee?

De parabel "de Terugkeer van de Verloren Zoon" is door Rembrandt op een bijzondere manier geschilderd. Dat schilderij heeft een onuitwisbare indruk op Henri Nouwen gemaakt. : "Eindelijk Thuis"-echt een aanrader- is de titel van een boek wat hij erover heeft geschreven. Indrukwekkend zoals hij vertelt hoezeer hij lijkt zowel op de jongste zoon als op de oudste zoon in positieve en in negatieve zin. Hij beschrijft zijn eigen zoektocht om te worden als die vader en welke keuzes hij daarvoor in zijn leven maakt: "wat moet ik ervoor opgeven en waar moet ik me aan vasthouden?"
In drie avonden ontdekken we wat de parabel uit de Bijbel, het schilderij van Rembrandt en het boek van Henri Nouwen ons te zeggen hebben. Het is een verrijking voor ons geloofsleven.

Gespreksleider: George Kerdijk, em. pastor.
Datum: woensdagavond 11 oktober 2017
woensdagavond 25 oktober 2017
woensdagavond 8 november 2017
Plaats: parochiezaal van de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk te Kopstukken.
Aantal personen: 7

OVER DE REGEL VAN BENEDICTUS

Benedictus van Nursia (480-547) was de stichter van de Benedictijnerorde. Hij borduurde voort op de woestijnvaders, mannen (maar ook vrouwen) die zich terugtrokken in de woestijn om God te ontmoeten, en op die zoektocht werden bestookt door 'demonen' ​ (wij zouden dat tegenwoordig 'negatieve psychische krachten' noemen)​. Benedictus schreef een ​Regel voor monniken die samen in een klooster willen leven, onder leiding van een abt, en met als ​rode draad: Ora et Labora, Bid en Werk.

Ds. ​Ignace ​Frénay (predikant in Winsum, maar van RK komaf) neemt ons gedurende drie avonden mee op zijn eigen zoektocht naar wat deze oude regel kan betekenen voor ons leven, nu. Als voorbereiding wordt de aanschaf ​en​ lezing van de Regel van Benedictus aanbevolen (​b.v. de vertaling van Vincent Hunink, ​€ 9,95​, maar de tekst ​van de Regel ​is ook op internet te vinden​)​.​

Begeleider: ds. ​Ignace ​Frénay
Data: dinsdag 17 oktober
dinsdag 31 oktober
dinsdag 14 november 2017
Tijd: 20.00 tot ± 21.45 uur
Plaats: Vincentiusgebouw, Vincentiusstraat 6, 9981 AX Uithuizen (0595-431694)
Aantal personen: 8

SLECHT NIEUWS

Jij, of een van je naasten, krijgt van de dokter te horen dat je ernstig ziek bent. Op dat moment krijgt de ziekte je te pakken, gaan je gedachten alle kanten op en slaat de angst toe: Hoe moet het nu verder? Wat staat me te wachten? Fijn is het dat er dan mensen zijn bij wie je aan kunt kloppen en je verhaal kunt doen. Henk van der Spoel is zo iemand. Hij is geestelijk verzorger in het Ommelander Ziekenhuis. Hij wil zijn deskundigheid en ervaring met ons delen.

Op donderdagavond 19 oktober was de inleiding over: Hoe leer je te leven met medisch slecht nieuws? Zo'n medisch bericht heeft zijn weerslag op jezelf, je relatie, je vrienden. Hoe ga jij daar zelf mee om en hoe reageren anderen erop? Het leven bestaat naast de medische kant toch nog uit veel meer? Vragen die ons uitnodigen tot een boeiend gesprek met Henk. Iedereen is van harte welkom.

Begeleider: Henk van der Spoel.
Plaats: St. Vitus Winschoten
Aantal personen: 8

OP WEG NAAR KERSTMIS

De kindheidsverhalen in het Evangelie van Lucas als
spiegel van de ziel

Van alle vier de evangelisten vertelt Lucas het meest uitvoerig over het begin van het leven van Jezus. Dit jaar staan we op weg naar Kerst stil bij de annunciatie, visitatie, de heilige nacht, naamgeving en de twaalfjarige Jezus in de tempel. Met behulp van bijbeluitleg van Eugen Drewermann is het duidelijk dat deze verhalen veel meer zijn dan een biografie. Ze vertellen niet hoe het ooit was, maar hoe het kan zijn voor ieder mensenkind.

Drs. Bert L. van der Woude is predikant van de Protestantse Gemeente Winschoten.
Hij studeerde af op het werk van Eugen Drewermann en schreef diverse boekjes "Bijbelse verhalen als spiegel van de ziel" waarin hij het werk van Drewermann toegankelijk maakte voor gebruik in gespreksgroepen. Hij is voorzitter van de Studiekring Drewermann Nederland. Verder schrijft hij over Luther, beeldende kunst en de betekenis van wijn in de bijbel. Hij is vinoloog van de Wijnacademie.

Plaats: Emmauskerk Groningen
Datum: 25 november 2017
Aantal personen: 23

PUBLICITEIT EN WERVING

Niet alleen met ons uitgebreid e-mailadressenbestand maar ook met folders, die we verspreiden in kerken (R.K. en PKN)
bibliotheken en tijdens onze bijeenkomsten willen we mensen informeren over de activiteiten van het Leerhuis.
Ook op de website www.leerhuis-stad-en-ommelanden.nl
nemen we de programma's en activiteiten op, die in de komende tijd actueel zijn.

Klankbordgroep en bestuur.
De organisatie van de cursussen en de bezinningsdagen wordt geregeld door de klankbordgroep. Daarvoor komen zij 4 á 5 keer per jaar bij elkaar om een en ander met elkaar af te spreken, zalen te regelen e.d. Ook heel belangrijk om de inleiders en cursusbegeleiders te vragen om de dag of cursus te verzorgen.
Het bestuur regelt vooral de financiële zaken en heeft 2 keer per jaar overleg met de klankbordgroep.

FINANCIËN

De financiële situatie van het Leerhuis blijft ook in het jaar 2017 goed. De uitgaven van honoraria en reiskosten voor de begeleiders van de activiteiten of de docenten van de cursussen werden weer gesubsidieerd door de Stichting Pastorale Zorg volgens de regeling van arbeidsvoorwaarden voor functionarissen in de R.K. kerk. Andere uitgaven zoals opbouw en onderhoud van de website, publiciteit, vergaderkosten en reiskosten voor de vrijwilligers, konden gedaan worden door de subsidie van de Dominicanen.

Het bestuur en de medewerkers van het Leerhuis S&O zijn dankbaar dat ook dit jaar weer zo soepel financiële ondersteuning werd gegeven. Dit versterkt ook de motivatie van de medewerkers die op vrijwillige basis zich inzetten voor het Leerhuis. Ook in 2018 kunnen we weer rekenen op de steun via subsidie van de genoemde instanties. De zaalhuur voor de activiteiten kon betaald worden door de eigen bijdrage van de deelnemers van € 5,- per dagdeel. Deze eigen bijdrage werd niet verhoogd. De deelnemers betaalden zelf hun koffie of thee. De financiële situatie kon ook in 2017 gunstig blijven doordat veel werkzaamheden op vrijwillige basis gedaan werden. Hiervoor zijn wij als bestuur zeer dankbaar. Ten slotte willen wij als bestuur in dit Jaarbericht iedereen bedanken voor haar/zijn inzet voor het Leerhuis S&O.